Kilpailuta lainat

Kilpailuta pankit ennen lainansiirtoa

Moni valitsee puhelinoperaattorinsa ja sähköntoimittajansa parhaan tarjouksen perusteella. Samoin kiertelemme uusia vaatteita ja kenkiä etsiessämme monessa kaupassa, emmekä välttämättä osta ensimmäisiä kokeilemiamme tuotteita. Teemme vertailua siis luonnostaan ja suosimme paikkoja, jotka sopivat budjettiimme ja tarjoavat haluamiamme palveluita.

Aivan samalla tavalla myös lainoja kannattaa vertailla. Lainan ottaminen on aina suuri päätös, eikä ole yhdentekevää, keneltä ja millaisin ehdoin sitä ottaa. Lainojen yhteydessä käytetään usein termiä kilpailuttaminen, ja se nousee tärkeään arvoon myös lainansiirtoa harkittaessa. Kilpailuttamalla voidaan löytää lainalle paras mahdollinen paikka, ja se ei välttämättä ole oma luottopankki.

Mitä lainan kilpailuttaminen käytännössä tarkoittaa?

Vaikka oma, vanha pankki saattaa tuntua tutulta ja turvalliselta, saattaa paikkauskollisuus maksaa itselle jopa tuhansia euroja vuodessa. Laina voi hyvinkin kaivata päivittämistä ja joskus on parempi vaihtaa pankkia kokonaan.

Lainansiirron ideana on tuoda säästöä ja sen kilpailuttamisella säästö pyritään vielä maksimoimaan. Sen sijaan, että siirrosta kiinnostunut jatkaisi tottumuksesta vanhassa pankissaan tai toisaalta tarttuisi ensimmäiseen vastaan tulevaan tarjoukseen, kannattaa pyytää tarjoukset mahdollisimman monesta paikasta ja valita niistä parhaiten itselleen sopiva kokonaisuus. Voi olla, että vanha pankki intoutuu päivittämään lainan korot ja ehdot edullisemmiksi pitääkseen asiakkaan itsellään. Voi myös olla, että joku toinen pankki tekee vastustamattoman hyvän tarjouksen, johon kannattaa tarttua.

Mitä hyötyä lainan kilpailutuksesta on?

Kilpailuttamisen hyödyt näkyvät monin tavoin. Ensinnäkin kilpailuttamalla voi säästää rahaa satoja, tuhansia ja isoissa lainoissa tätäkin suurempia summia. Kilpailuttaminen myös paljastaa erot rahoituslaitosten välillä. Päällisin puolin varsin samalta kuulostavat korot ja kulut konkretisoivat eroiksi tarjouksia vertailtaessa.

Kiinnostus lainansiirtoon ja sen myötä tehty kilpailutus on monille myös omiaan talouden selkiyttämisessä ja ajantasaistamisessa. Kilpailuttamisen yhteydessä levällään olevia lainoja voidaan esimerkiksi yhdistää ja samoin lainan kulut ja ehdot päivittyvät nykypäivään.

On hyvä muistaa, että kilpailuttaminen on ainoa tapa varmistua siitä, ettei lainastaan maksa tarpeettomia kuluja. Luotettava ja reilu lainavertailupalvelu auttaa asiakastaan löytämään aidosti edullisen lainan turvallisesti ja nopeasti.

Mitä lainan kilpailutuksessa tulee huomioida?

Lainansiirron voi kilpailuttaa esimerkiksi lainavertailupalvelussa, joka kokoaa potentiaaliset lainanantajat saman katon alle. Vaihtoehtoisesti tarjouksia voi pyytää toki itsekin suoraan pankeilta, kunhan niitä pyytää useammasta paikasta. Hakemuslomakkeita löytyy pankkien omilta sivuilta, ja lisäksi monet pankit auttavat siirrosta kiinnostuneita mielellään niin chatissa, puhelimitse kuin konttoreissakin.

Kukaan ei kiellä myöskään käymästä sekä konttoreissa että hyödyntämästä netin vertailupalveluita. On hyvä idea tutustua mahdollisimman moneen potentiaaliseen lainanantajaan ja ulottaa yhteydenotot myös oman paikkakunnan ulkopuolelle sekä netin yli toimiville pankeille. Tekipä kilpailuttamisen millä tahansa tavalla, jonkinlaisena nyrkkisääntöä voidaan pitää, että tarjouksia olisi hyvä saada ainakin kolme. Vain parilla tarjouksella kilpailutuksen todelliset hyödyt voivat ja melko todennäköisesti jäävät saamatta.

Kilpailuttaminen itsessään ei sido hakijaa vielä mihinkään, joten sen voi tehdä huoletta ja lähes poikkeuksetta myös maksutta. Kun päätät kilpailuttaa lainansiirron, varaa siihen vähintään viikko aikaa. Avoinna kannattaa olla sekä suurille että pienemmille rahoituslaitoksille. Vertaile saadut tarjoukset huolellisesti ja tarvittaessa voit yrittää myös neuvotella tietyistä ehdoista. Nykyistä pankkiakaan ei tietenkään tarvitse sorsia, ellet ole syystä tai toisesta heihin hyvin tyytymätön: hekin voivat tehdä erinomaisen ja päivitetyn tarjouksen jo olemassa olevaan lainaan.