Kumosimme harhaluulot lainansiirrosta

Lainansiirto, joka tunnetaan myös uudelleenrahoituksena, on menettely, jossa olemassa oleva laina korvataan uudella lainalla ja usein toiselta lainanantajalta. Tämä prosessi voi tarjota lainanottajalle paremmat ehdot, kuten alhaisemman koron tai talouteen paremmin sopivan takaisinmaksuaikataulun. Vaikka lainansiirto voi monissa tapauksissa olla hyödyllistä, ympärillä leijuu useita harhaluuloja, jotka saattavat johtaa vääriin päätöksiin. 

Tässä artikkelissa kumosimme yleisimpiä väärinkäsityksiä lainansiirrosta.

1. Lainansiirto säästää aina rahaa

Yksi yleisimmistä harhaluuloista on, että lainansiirto automaattisesti johtaa säästöihin. Totuus kuitenkin on, että vaikka uusi laina saattaa tarjota alhaisemman koron, siirtoon liittyvät kulut, kuten käsittelymaksut ja mahdolliset sakkomaksut vanhan lainan ennenaikaisesta päättämisestä voivat syödä säästöt. On tärkeää laskea kaikki kustannukset ennen päätöksen tekemistä, jotta voi varmistaa, että lainan uudelleenrahoitus todella on kannattavaa taloudellisesti.

2. Lainansiirto on monimutkainen ja aikaavievä prosessi

Monet lainanottajat välttelevät lainansiirtoa uskoen, että prosessi on monimutkainen ja aikaavievä. Vaikka lainansiirtoon liittyy useita vaiheita, kuten uuden lainatarjouksen hankkiminen, dokumentaation kerääminen ja hakemuksen täyttäminen, prosessi on nykyään yhä sujuvampi. Monet lainanantajat tarjoavat helppokäyttöisiä verkkopalveluita ja digitaalista tukea, mikä voi merkittävästi nopeuttaa ja yksinkertaistaa prosessia.

3. Kaikki lainanantajat tarjoavat samanlaiset ehdot lainansiirrossa

Lainamarkkinoilla käy kova kilpailtu ja lainanantajien tarjoamat ehdot vaihtelevat suuresti. Jotkut lainanottajat saattavat olettaa, että kaikki lainanantajat tarjoavat samanlaisia korkoja ja ehtoja, mutta todellisuudessa eroja voi olla merkittävästi. On tärkeää vertailla huolellisesti eri lainanantajien tarjouksia ja huomioida korot, maksut ja muut lainan ehdot ennen päätöksen tekemistä.

4. Lainansiirron hyväksyminen vaikuttaa negatiivisesti luottotietoihin

Toinen yleinen harhaluulo on, että lainansiirto vaikuttaisi negatiivisesti luottotietoihin. Mikäli uusi laina johtaa kuitenkin parempaan taloudelliseen tilanteeseen ja lainan takaisinmaksu hoituu täsmällisemmin, lainansiirto voi pitkällä aikavälillä jopa parantaa luottopisteytystä.

5. Lainansiirto ei ole mahdollista huonon luottoluokituksen takia

Vaikka paremman luottoluokituksella varustetut lainanottajat saavat yleensä parempia ehtoja lainansiirrossa, se ei tarkoita, että huonommalla luottoluokituksella toimivat henkilöt eivät voisi hyödyntää lainansiirtoa. Osa lainanantajista on erikoistunut tarjoamaan lainoja henkilöille, joiden uottotiedot ovat heikommat, ja ne saattavat pystyä tarjoamaan sellaisia uudelleenrahoitusratkaisuja, jotka vastaavat lainanottajan taloudellista tilannetta.

Vaikka siis lainansiirto voi tarjota monia etuja, kuten alhaisemmat korot ja joustavamman maksuaikataulun, on tärkeää tarkastella lainansiirtoprosessia realistisesti ja selvittää keskeisimmät tiedot huolellisesti. Olipa taloustilanne mikä tahansa, kannattaa huolellinen budjetointi, oman taloustilanteen realistinen tarkastelu ja järkevät taloudelliset päätökset aina ottaa osaksi arkea.