Lainansiirto – kokemuksia

Osa meistä haluaa olla uskollisia vanhalle pankilleen, mutta pankin vaihtaminen voi taloudellisesti olla kannattavaa. Toiset taas ovat pettyneitä vanhaan pankkiinsa ja vaihto tuo parannuksia monessakin mielessä. Lainansiirto ei myöskään tarkoita, että kaikki pankkiasiat täytyisi muuttaa, sillä lainansiirto ei edellytä vanhan pankin hylkäämistä.

Joskus taas lainat ovat levällään ja tällöin lainojen yhdistäminen ja siirto yhteen ja samaan paikkaan tuo kaivattua selkeyttä talouden hallintaan. Monille on jo kertynyt hyviä kokemuksia lainansiirroista, jotka olemme koonneet tähän. Tässä kokoamamme viisi asiakastarinaa lainansiirron elämään tuomista hyödyistä.

1. Säästöä pankkia vaihtamalla

Vantaalainen Anna oli koko aikuisikänsä ollut saman pankin asiakkaana. Tilit ja luottokortit olivat tutussa ja turvallisessa lähipankissa, ja niin asuntojen ostamiseen otetut asuntolainat kuin myöhemmin otetut remonttilainat otettiin jälleen samasta osoitteesta sen kummempia kilpailuttamatta ja vertailematta. Vuosien varrella Anna ei myöskään tullut pyytäneeksi lainojen päivittämistä tai ajatellut mahdollisuutta siirtää lainoja toisaalle edullisemmin ehdoin.

Viime vuonna Anna muutti toiselle paikkakunnalle, eikä oman pankkikonsernin konttoria enää löytynyt lähistöltä. Hänen aikuiset lapsensa ehdottivat pankin vaihtamista ja samalla kilpailuttamista, jotta olemassa olevat lainat saataisiin päivitettyä. Uuden pankin konttorilla selvisi, että kun Anna siirtäisi lainansa heille, hän säästäisi vuodessa mukavia summia.

Vaihto uuteen pankkiin ja lainan siirtäminen sinne sujuivat vaivatta pankin hoitaessa suurimman osan käytännön järjestelyistä. Nyt Anna nauttii huokeammista koroista ja kohtuullisimmista ehdoista. Samalla hän päätyi vaihtamaan myös tilinsä ja asiakkuutensa uuteen pankkiin.

2. Parempia palveluita

Tamperelainen Jukka päätyi ottamaan autolainan pankistaan. Laina vaikutti jokseenkin kohtuulliselta korkoineen ja ehtoineen, joskin autoliikkeen tarjoamat osamaksurahoitukset olivat myös olleet kilpailukykyisiä. Jälkikäteen Jukkaa harmitti, etenkin kun hän ei ollut täysin tyytyväinen pankkinsa palveluun lainaprosessin aikana.

Vuosi auton ostamiseen jälkeen Jukalla oli puolisoineen edessä asunnon ostaminen. Lainan suuruuden vuoksi pariskunta päätti kilpailuttaa eri pankkeja, ja he kävivät myös tapaamisissa konttoreilla. Naapuripaikkakunnan pankin tarjous oli eniten pariskunnan mieleen, samoin paikan ystävällinen ja nopea palvelu.

Asuntolainan ottamisen jälkeen Jukka rohkaistui kilpailuttamaan myös autolainansa, ja kilpailutuksen tuloksena myös sen siirtäminen samaan pankkiin asuntolainan kanssa osoittautui mielekkääksi.

3. Järkiratkaisuja

Niin ikään tamperelaiset Joni ja Jenni päättivät häitä suunnitellessaan selkeyttää myös talousasiat. Pariskunnasta Jonilla oli ennestään asuntolaina Osuuspankissa ja Jennillä taas oli lyhennettävänä osamaksuja pariinkin eri paikkaan. Lisäksi pariskunnalla oli haaveissa uuden auton ostaminen ja mietinnässä sen rahoittaminen.

Jonin asuntolaina kilpailutettiin, ja Jenni selvitti lainavertailupalvelun avulla mahdollisuutta lainojensa yhdistämiseen. Saatujen tarjousten perusteella Jonin asuntolainan korot ja kulut päivittyivät paremmiksi ja lisäksi hän päätyi ottamaan myös autolainan Osuuspankin kautta. Pankki nimittäin tarjoaa vakuudetonta Täsmäluottoa asiakkaille, joilla on heiltä asuntolainaa.

Jenni sen sijaan sai parhaan tarjouksen Nordealta. Hän päätti tehdä pankin kanssa sopimuksen ja lyhentää nyt monen osamaksun sijaan yhtä, selkeää lainaa. Nordea paikkana sopi Jennille enemmän kuin hyvin, sillä hänen tilinsä olivat jo siellä.

4. Selkeyttä arkeen ja raha-asioihin

Eveliinalla ei ollut varsinaisesti huolta rahojen riittämisestä, mutta ongelmana olivat hänen laina-asiansa, jotka olivat levällään useassa eri paikassa. Shoppailua rakastavalle naiselle kertyi säännöllisesti luottokorttimaksuja ja osamaksuja ja lisäksi maksettavana oli yksi isompi laina omasta pankista. Hän stressasi kuukausittain, ettei yhdenkään luoton lyhennys vain vahingossa unohtuisi.

Eveliina tutki Sortter -lainavertailun avulla lainojen yhdistämisen mahdollisuutta ja sai hyvän tarjouksen jo itselle tutulta pankilta. Vaikka Eveliina toki hyötyi luottokorttimaksujen ja osamaksujen yhdistämisestä sekä niiden siirtämisestä tuttuun pankkiin, toi siirto hänen arkeensa ja talouteensa ennen kaikkea kaivattua selkeyttä.

5. Velkakierre poikki

Oululainen Miika alkoi kerryttää velkakierrettä hitaasti, mutta varmasti jo opiskeluaikoinaan. Aluksi pienehköt pikavipit tulivat vielä lyhennetyksi tarkasti ajallaan, mutta pian Miika huomasi, ettei enää meinannut pysyä ajan tasalla laskuista ja niiden lyhentämisestä.

Onnekseen Miika ei lähtenyt lyhentämään velkaa velalla, eikä hänelle myöskään ehtinyt kertyä maksuhäiriömerkintöjä. Miika alkoi selvitellä lainojen yhdistämisen mahdollisuutta tilanteen selkeyttämiseksi. Kilpailuttamalla ja vertailemalla hän löysi itselleen pankin, jonne hän voisi yhdistää ja siirtää lainansa. Nyt yhden lainan maksaminen monen sijaan on selkeyttänyt talouden hallintaa ja myös vähentänyt huomattavasti lainoihin liittyviä kuluja.

Miikalle parhaan tarjouksen tehnyt pankki ei ollut hänen oma pankkinsa. Koska mies oli omaan pankkiinsa sinänsä tyytyväinen, hän päätti pitää tilinsä ja asiakkuutensa edelleen siellä. Uuden pankin kanssa hänellä on sen sijaan selkeä lainasuhde.