Lainansiirto – UKK

Usein kysyttyä lainansiirrosta

Lainansiirrot herättävät monissa paitsi mielenkiintoa myös runsaasti kysymyksiä. Alle on koottu yleisimmät lainansiirrosta kysytyt kysymykset vastauksineen.

Mihin lainat kannattaa siirtää?

Lainat – yksi tai useampia – kannattaa siirtää siihen pankkiin tai rahoituslaitokseen, joka tarjoaa hakijalle parhaimman lainatarjouksen. Joskus paras tarjous voi tulla omalta pankilta, joskus taas laina kannattaa siirtää pois omasta pankista.

Lainatarjouksia vertailtaessa tulee olla tietoinen kaikista siirtoon liittyvistä kuluista, eikä niitä tulkittaessa tule keskittyä pelkästään yksittäiseen korkoon, kuluun tai ehtoon. Siirtokulut eivät myöskään saisi syödä saatua hyötyä.

Myös omat tarpeet kannattaa tiedostaa. Mieti, halutaanko siirrolta pelkästään rahallista säästöä vai onko ajatuksena myös keskittää talouden raha-asiat yhteen paikkaan.

Miten valitsen parhaan pankin?

Pankit kannattaa aina kilpailuttaa parhaan tarjouksen saamiseksi. Kilpailutuksen voi tehdä täyttämällä hakemuksia pankkien omilla sivuilla tai lainavertailupalveluita hyödyntäen. Pankkeihin voi olla yhteydessä myös verkkopankissa, puhelimitse tai varaamalla ajan konttorille.

Pankit tarjoavat sinulle räätälöityjä lainansiirtotarjouksia, joista voit itse valita parhaan. Vertaile muun muassa korkoja, kuluja ja yleisiä ehtoja jo olemassa olevaan lainaasi. Joskus parhaaksi ja taloudellisimmaksi vaihtoehdoksi osoittautuu sinulle täysin uusi rahoituslaitos, joskus taas oma pankkisi saattaa tehdä parhaan, päivitetyn tarjouksen. Tällöin siirron tekeminen ei toki ole mielekästä, vaan parhaaseen tarjoukseen kannattaa tarttua, vaikka lainansiirto olisikin ollut ensisijainen tarkoitus tarjousten pyytämiselle.

Mitä hyötyä lainansiirrosta on?

Pääasiassa lainansiirrolla tavoitellaan rahallista säästöä. Kaiken kaikkiaan tärkeimpinä etuina voidaan pitää parempia ja päivitettyjä lainaehtoja ja pienempiä korkoja ja kuluja. Jos siirto myös mahdollistaa useamman lainan yhdistämisen yhdeksi, se monesti selkeyttää oman talouden hallintaa. Riippuen siitä, mihin olet lainaa siirtämässä, voit saada sille myös huomattavasti aikaisempaa joustavammat ehdot.

Maksaako pankki vanhan lainan pois?

Lainansiirron ideana on, että saat uudesta pankista uuden lainan, jolla taas maksat vanhan lainan tai lainat kerralla pois. Maksamalla lainasuhteesi vanhoihin lainanantajiin katkeaa, ja voit keskittyä lyhentämään pelkästään uutta lainaasi.

Käytännön järjestelyt vaihtelevat siirtojen yhteydessä pankeittain. Osa pankeista hoitaa maksut ja järjestelyt puolestasi valtakirjan avulla. Osa pankeista sen sijaan auttaa rajallisemmin, ja joudut tekemään itse enemmän järjestelyjä.

Minkälaisia kustannuksia lainansiirrosta syntyy?

Kustannuksista on mahdotonta antaa yhtä selkeää summaa, sillä jokainen siirtotilanne on erilainen. Pankista ja lainaehdoista riippuen siirrosta aiheutuu erilaisia kuluja, jotka on ikävien yllätyksien välttämiseksi syytä selvittää huolella jo ennen tarjouksen hyväksymistä. Kustannuksista on tärkeää ottaa selvää, jottei päädy tekemään taloudellisesti kannattamatonta siirtoa.

Kustannusten kertymisessä avainasemassa ovat pankkien palvelumaksut, joita ne voivat periä esimerkiksi tekemistään muutoksista ja palveluista. Esimerkiksi siirtokustannukset voivat nousta joskus satoihin euroihin. Toisaalta kaikki pankit eivät siirtokuluja peri.

Voiko lainan siirtää toisen nimiin?

Lainojen siirrot toisen nimiin katsotaan aina tapauskohtaisesti ja luonnollisesti molempien osapuolten tulee olla yhtä mieltä vaihdoksesta. Jos tilanne on esimerkiksi se, että kahden henkilön nimissä ollut asuntolaina halutaan siirtää vain yhden nimiin, päädytään yleensä ottamaan kokonaan uusi laina.